Com tota activitat realitzada entre persones i animals, existeix una interacció entre aquests.
Abans de començar a treballar amb els nostres els animals (insectes en el nostre cas) seria bo fer-nos una sèrie de preguntes a nosaltres mateixos: ¿Disposo de temps i espai suficient? ¿Sóc una persona responsable? ¿Tinc els coneixements bàsics necessaris? ¿Sé on buscar o demanar suport en cas que em sigui necessari? ¿Tinc algú que em pugui ajudar? ¿Hi ha persones a qui pugui molestar? ¿He informat i disposo del permís o autorització dels veïns? ¿Disposo de vehicle per transportar el material? (…)
El pas següent serà determinar quin tipus d’apicultura urbana practicarem. Es pot realitzar de moltes formes diferents, des de manera totalment individual i en una zona o espai totalment privat, fins a realitzar-ho de forma col·lectiva, com pot ser en una comunitat de veïns i en una espai comunitari accessible a tots els membres del grup.
Segons l’opció escollida, haurem de tenir unes consideracions o unes altres alhora de la planificació, però en qualsevol cas, el sentit comú, la responsabilitat, i el respecte vers les persones del nostre entorn, serà una premissa bàsica.
Iniciar-nos en l’apicultura urbana amb un grup de dos o tres persones (o més), suposa un avantatge alhora de poder organitzar-nos i compaginar millor les tasques i activitats diàries necessàries d’aquesta nova afició apícola.
La relació amb la comunitat:
Som conscients que la proposta d’apicultura urbana en una comunitat de veïns, pot generar la negativa d’algun/s membre de la comunitat. Una de les formes per trobar solució en aquest casos, pot ser la realització d’una reunió de veïns amb un apicultor experimentat per tal de resoldre els dubtes i pors de la resta de veïns.
L’educació dels altres és una tasca important per part dels apicultors. Molta gent té por a les abelles per manca d’informació. La vida de les abelles no es basa en atacar les persones, sinó que només piquen quan es senten amenaçades o quan se’ls i vol prendre la seva mel. La gent tindrà una menor percepció de risc i una major acceptació d’aquests petits insectes si tenen coneixement dels seus hàbits i són conscients dels beneficis que poden aportar a la comunitat. Anem a desfer els prejudicis més sonats sobre les abelles i el seu principal mecanisme de defensa, les picades.
Aquest és sens dubte el tema que més preocupa i més por fa a la gent que no té coneixement de les abelles, per això tractarem aquest tema de forma extensa, per tal que el tema de les picades no sigui un factor que ens impedeixi fer-nos apicultors.
La majoria de persones, amics o coneguts, al assabentar-se que un és apicultor, la primera pregunta que et fan és: ¿i no et piquen les abelles? La resposta a aquesta pregunta és que si, si practiquem l’apicultura, tot i els equips de protecció, es molt probable que en alguna ocasió ens emportem alguna picada. Malgrat estan demostrades les propietats antiinflamatòries (cardiotòcina, antibiòtica, antiviral) i altres beneficis medicinals, una picada d’abella no és agradable, però és un dolor totalment suportable que en en la gran majoria de les persones en poques hores desapareix. No és que els equips no siguin segurs, però sempre és possible deixar-te algun espai entre els pantalons i les sabates, que la roba ens quedi molt ajustada en algun punt del cos al flexionar-nos, etc. Paradoxalment, els apicultors solem rebre més picades a mesura que portem més temps amb les abelles, normalment per excés de confiança o per la pèrdua a la por a les picades. Evidentment també influeix el nombre de caixes que disposem, el temps que hi dediquem, o els equips de protecció que utilitzem.